SEO Sheets
Image default
ZZP

Hoe lang bewaar ik mijn accounts?

Als je Nederland verlaat, vraag je je misschien af: hoe lang houd ik mijn boekhouding bij? Nederlandse banken zijn wettelijk verplicht om alle bedrijfsadministratie zeven of tien jaar te bewaren. Dit betekent dat je bank al je financiële documenten, inclusief je balans en belastingaangiften, voor die periode moet bewaren. Je moet ook alle gegevens met betrekking tot onroerend goed gedurende dezelfde periode bewaren. Je vindt deze informatie op de website van je bank.

Om belastingaangifte te kunnen doen, heb je een bankrekening in Nederland nodig. Je kan dit online doen of door het C-formulier in te vullen, dat uniek is voor elk belastingjaar. Voor een sneller archiveringsproces kunt je het quick scan programma voor je Nederlandse zakelijke bankrekening gebruiken. Dit programma kan worden ingezet voor ondernemers die het inschrijfproces bij de Kamer van Koophandel al zijn gestart en/of een verblijfsvergunning hebben aangevraagd.

Om je als niet-ingezetene te registreren, moet je je paspoort en burgerservicenummer opgeven. Je kan zich ook als niet-ingezetene inschrijven als je minder dan vier maanden in Nederland heeft gewoond. Dit nummer heb je nodig als je niet-ingezetene wilt worden. De regels voor het inzien van gegevens in de BRP vallen onder de Wet op de basisregistratie personen. Je moet ervoor zorgen dat je computerprogramma’s toegankelijk zijn en in goede staat zijn voor inspectie.

Je moet de basisgegevens zeven jaar bewaren. Deze gegevens moeten worden bijgehouden nadat je bent gestopt met het runnen van je bedrijf. In Nederland zijn mensen verplicht om deze gegevens bij te houden nadat ze zijn gestopt met het runnen van een bedrijf. Dit kunt je doen door je documenten te digitaliseren. Maar dit is niet genoeg zolang je basisrecords blijft bijhouden. Als je niet zeker weet hoe je je bestanden moet digitaliseren, neem dan contact op met je lokale belastingdienst voor advies.

In Nederland verplicht de Belastingdienst particulieren om een basisadministratie zeven jaar bij te houden. Deze administratie moet gedigitaliseerd zijn en toegankelijk zijn voor de Belastingdienst. Bovendien kunt je computerprogramma’s gebruiken om je persoonlijke gegevens op te slaan. Als je in Nederland bent en je boekhouding moet bijhouden, neem je contact op met je lokale belastingkantoor voor hulp. De Nederlandse wetgeving is zeer streng als het gaat om het onderhouden van de financiën van je bedrijf.

De Nederlandse wet op persoonsgegevens is heel duidelijk. De Belastingdienst bewaart alle persoonsgegevens van degenen die in het buitenland wonen. De Nederlandse overheid heeft geen jurisdictie over deze informatie, dus het is het beste om contact met hen op te nemen voordat je je gegevens overdraagt. Er zijn veel voordelen aan het registreren als niet-ingezetene. Je dient je persoonsgegevens echter niet onaangeroerd te laten in Nederland.Bekijk ook onze blog