SEO Sheets
Image default
Marketing

Tips voor zoekmachine optimalisatie

Veel bedrijven willen tegenwoordig een plek bemachtigen op de eerste pagina van een zoekmachine. Hier is doorgaans echter maar plek voor pak hem beet tien websites. In branches met veel concurrentie is het dus lastig om op de eerste pagina terecht te komen. Staat jouw site momenteel nog niet bij de eerste pagina’s? Dan wil je hier mogelijk verandering in brengen. Door een aantal aanpassingen te doen aan jouw website kun je binnen de kortste keren hoger in de resultaten komen. Verwacht echter niet dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Dit is namelijk niet het geval. Wil je zelf een poging wagen een hogere plek in de zoekmachines te bemachtigen? Wij geven je hieronder een aantal tips voor zoekmachine optimalisatie

Kijk kritisch naar jouw teksten

Bij zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd, denken veel mensen dat het alleen maar om de teksten gaat. Dit is echter niet het geval. Toch speelt de content op jouw site hierin wel een belangrijke rol. Begin daarom ook altijd met het kritisch kijken naar de teksten op jouw website. Is het woord waarop je gevonden wilt worden bijvoorbeeld vaak genoeg verwerkt in de tekst? Zorg er in ieder geval voor dat het hoofdzoekwoord in de kop, tussenkopje, eerste alinea en laatste zin terugkeert. Op deze manier geef je een zoekmachine namelijk hints waarover de tekst op jouw site gaat.

Zorg er daarnaast ook voor dat jouw teksten goed leesbaar zijn. Gebruik dus niet ellenlange zinnen, maar probeer alles kort en krachtig te formuleren. Ook de lengte van de tekst speelt een rol. Een tekst moet immers niet te lang zijn, maar een te korte tekst is ook weer niet goed. Heb je toch een lange tekst? Zet dit dan niet in één lange lap onder elkaar. Nee, in dat geval is het beter om tussenkopjes te gebruiken. Hiermee vergroot je de leesbaarheid van jouw tekst namelijk. 

Hang een blog aan jouw site

Bij zoekmachineoptimalisatie is het ook belangrijk dat je jouw site actueel houdt. Hier gaan veel mensen vaak de mist in. De site wordt aangemaakt en er wordt content aan toegevoegd, maar dan houdt het vaak wel op. Een zoekmachine zal zien dat er gedurende lange tijd al geen activiteit meer heeft plaatsgevonden op jouw site. Hierdoor krijg je vaak een lagere plek in de zoekresultaten. Zorg daarom dat jouw site actueel blijft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een blog aan jouw site te hangen. Schrijf bijvoorbeeld iedere week minimaal één tekst en plaats deze online. Hiermee zorg je ervoor dat je minder snel wegzakt in de zoekresultaten.

Begin met linkbuilding

Naast de teksten zelf is linkbuilding ook een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Om een betrouwbare site te worden, moet je ervoor  zorgen dat andere sites naar jouw site linken. Dit doen zij natuurlijk niet zonder dat er iets tegenover staat. Het moet voor de andere partij immers ook interessant zijn. Daarom wordt er vaak linkruil toegepast. Jij plaatst een link naar de site van de andere partij op jouw site en de ander doet het tegenovergestelde. Probeer altijd relevante sites naar jouw site te laten linken. Hoe relevanter de links naar jouw site, des te hoger jouw positie in een zoekmachine. 

Ook de achterkant van de website is belangrijk

Naast de content en linkbuilding speelt techniek bij SEO ook een belangrijke rol. Jouw site moet namelijk gebruiksvriendelijk zijn, zowel voor bezoekers als voor zoekmachines. Indien je geen kennis hebt van websites, slaag je er zelf niet in om jouw site gebruiksvriendelijk in te richten. Hiervoor kun je beter een professional inschakelen. In dat geval weet je namelijk zeker dat de techniek goed ingericht wordt. Dit kost je een paar euro, maar je scoort er wel beter door in zoekmachines.

Wil je nog meer tips voor zoekmachine optimalisatie? Dan kun je hier terecht voor overige informatie.