SEO Sheets
Image default
Groothandel

Bestaan er ook waterontharders zonder zout?

Een waterontharder haalt calcium en magnesiumionen uit uw water, zodat het water zacht wordt. De harde ionen worden opgeslagen in de harstkorrels van uw waterontharder, waar ze uit verwijderd worden door een spoeling met onthardingszout en water. Dit regeneratieproces zorgt ervoor dat de harstkorrels hun capaciteit terugwinnen. Regeneratiezout schaft u eenvoudig aan bij doe-het-zelf-zaken of bij agrarische bedrijven, zoals H. van Namen B.V. Zijn er echter ook waterontharders op de markt, waarbij u geen onthardingszout nodig heeft? U leest het hier.

Waarom kiezen voor een waterontharder zonder onthardingszout?

Traditionele waterontharders, die werken met onthardingszout, zijn zeer effectief te noemen, maar er kleven ook een aantal nadelen aan vast. Zacht water is bijvoorbeeld niet geschikt als drinkwater, omdat ons lichaam calcium en magnesium nodig heeft. Tevens heeft het afvalwater van een traditionele waterontharder een hoog zoutgehalte, wat minder goed is voor het milieu en de landbouwgronden. Als laatste nadeel moet u een waterontharder op basis van zout regelmatig onderhouden.

Waterontharder zonder onthardingszout

Bij een waterontharder zonder regeneratiezout worden er andere technieken toegepast, zoals een injectie met CO² of het gebruik van magnetisme of het gebruik van zinkanode. Deze alternatieve waterontharders zorgen dat kalk oplost, waardoor het niet neerslaat, maar wel nog in het drinkwater voorkomt. 

Waterontharder met CO²

Bij deze waterontharder zorgt CO² ervoor dat het kalk in het water oplost. Om het gas te injecteren wordt een bonbon gebruikt, wat zorgt voor een chemisch proces waardoor kalk zich niet kan vastzetten op leidingen. Deze waterontharder kost tussen de € 1.750,- en € 2.000,-.

Magnetische waterontharder

Bij dit type waterontharder bevestigt u een magneet op de buizen van uw waterleiding. Deze magneet geeft de kalk en de buizen een negatieve lading, waardoor deze elkaar afstoten en kalk dus niet kan neerslaan. Het nadeel is dat dit alleen gebeurt bij stromend water. Bij stilstaand water kan kalkneerslag dus gewoon plaatsvinden. Magnetische waterontharders vindt u al vanaf € 30,-.

Waterontharder met zinkanode

Waterontharders met zinkanode zijn een gepatenteerd systeem, waarbij gewerkt wordt met een tussenstuk die u op uw waterleidingen plaatst. Hierin zit een actieve zinkanode met een hoge zuiveringsgraad. Door een reactie van de zinkanode met de metalen behuizingen ontstaat een stroomopwekking. Hierdoor ontstaat zinkion, dat stoffen uit het water opneemt. Stoffen die zorgen voor kalkaanslag worden hierdoor geneutraliseerd. Dit type waterontharder kost u tussen de € 500,- en € 1.500,-.

https://www.vannamen.nl/