SEO Sheets
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe werkt een luchtbuks precies?

De luchtbuks is een interessant stukje technologie. Het lijkt vrij ingewikkeld in elkaar te zitten maar eigenlijk valt dat best wel mee. In dit artikel beantwoorden we de vraag, hoe werkt een luchtbuks?

Een luchtbuks in de basis.

Een luchtpistool is een geweer dat kogels afschiet door gecomprimeerd gas uit te zetten. Voor luchtpistolen zijn er veel technieken om diverse soorten kogels te gebruiken. Snel genoeg lanceren is uitermate belangrijk. De snelheid waarmee de kogel de loop verlaat wordt de mondingssnelheid genoemd. Dit wordt grotendeels beïnvloed door de opgebouwde druk in het voortstuwingssysteem. Er bestaan twee technologieën: het veerdruksysteem en het pneumatisch systeem. Het luchtpistool is ontworpen met drie soorten spaninrichtingen, namelijk: bodemspanner, zijspanner en de compressor. Ze wegen allemaar behoorlijk wat, ongeveer 3,5 tot 5 kg. Gewicht helpt terugdeinzen te absorberen. De totale efficiëntie van het luchtpistool is ongeveer 30%. Dit komt neer op ongeveer 1/3 compressie van de energie. Vervolgens wordt de kogel omgeleid, dit komt door de vorm en sterke weerstand van elk onderdeel van het geweer.

Het veersysteem.

Het kenmerk van het veersysteem is een enkel schot. Voor elk schot moet. Via het veerdruksysteem wordt de luchtdruk bepaald door de zuiger, die met hoge snelheid (25 tot 30 m / s) door de veer wordt aangedreven, deze duwt de cilinder naar voren.
Het gebruik van spierkracht om een veer vast te zetten is belangrijk, maar hier zijn diverse hulpmiddelen voor.
Veel luchtpistolen hebben een zogenaamde buigloop, door het vat ongeveer 100 graden naar beneden te buigen vanuit een horizontale positie. Andere luchtveersystemen gebruiken een gespannen staaf onder de loop of aan de zijkant van het geweer. Hierdoor is de zuiger altijd in de achterste stand vergrendeld.
Zodra de trekker is overgehaald, wordt de zuiger losgelaten. Het geweer begint in de tegenovergestelde richting te bewegen. Aan het uiteinde van de cilinder zit een kleine opening die rechtstreeks naar de cilinder leidt. De door de zuiger samengeperste lucht stroomt door de opening naar de achterkant van de kogel. Als de luchtdruk achter de kogel hoog genoeg is, gaat de kogel door de loop.

De voordelen van het veersysteem.

De voordelen van het veerdruksysteem zijn een relatief eenvoudige constructie en relatief gratis onderhoud. Een klein nadeel is wel, de snel bewegende zuiger veroorzaakt twee reacties: de eerste is de terugslag veroorzaakt door de ontspanning van de veer, vervolgens beweegt de zuigermassa plotseling en deze produceert vervolgens een negatieve terugslag wanneer de zuiger plotseling stopt.
Dit soort dubbele reactie zal natuurlijk in zeer korte tijd plaatsvinden, maar het is niet ingewikkeld om te voorkomen of om er op voorbereid te zijn. Voor veergeweren moet de schutter speciale stabiliteit hebben.
Elke inconsistentie in het verloop van het process zal ervoor zorgen dat de onnauwkeurigheid van de veer luchtbuks aanzienlijk groter wordt. Vooral om deze reden wordt het meestal aanbevolen voor beginners om te beginnen met een kleine cursus voor veergeweren. De beste schutter kan een goed geweer gebruiken om resultaten te behalen, en dit geweer wijkt nauwelijks af van de resultaten die behaald kunnen worden. De nauwkeurigheid van het een veer luchtbuks is ongekend groot.