SEO Sheets
Image default
Eten en drinken

Alle soorten uien en waar ze het beste voor zijn

Uien zijn leden van de alliumfamilie, een geslacht van scherpe planten die ook knoflook, prei, bieslook, hellingen en honderden andere soorten omvat. Zelfs onder uien zijn er vele, vele verschillende soorten, elk met zijn eigen speciale eigenschappen – een uitgesproken uienpersoonlijkheid, zo u wilt.

Dus wat vinden we leuk aan de verschillende soorten uien? En in welke situatie verkiezen we de een boven de ander? Dit zijn de grote vragen van onze tijd… of in ieder geval van uw meest recente Google-zoekopdracht. Dit is wat u moet weten over de verschillende soorten uien:

Rode uien

Scherper en pittiger dan gele uien, je zult ze vaak rauw zien, of het nu in salades is, zoals Griekse salade of kachumber, of naast langkokende smoors. Week ze in ijswater terwijl je je andere ingrediënten klaarmaakt om ze extra knapperig te maken en ze van wat felheid te ontdoen. De voor de hand liggende aantrekkingskracht van een rode ui is de kleur, met een dieprode tint die voor een mooi contrast zorgt. In sommige gevallen kunnen ze echter verkleuren en lichte ingrediënten, zoals eieren, aardappelen en bonen, blauwgrijs maken.

Als het om grillen gaat, zijn rode uien onze eerste keuze. Als ze in partjes worden gesneden, worden ze mooi verkoold op de grill, en hun interne textuur wordt jammy, in plaats van papperig, zoals witte en gele uien meestal doen. Ze zijn ook onze eerste keuze voor beitsen, wat we graag doen als het om taco’s, pizza’s of gebakken rijst gaat.

Witte uien

Deze zijn zachter en milder dan geel en rood, hebben een dunne, papierachtige schil en, hoewel ze nog scherp zijn, een minder aanhoudende nasmaak. We hebben ze het liefst snel gekookt of rauw geserveerd, zoals in pico de gallo of bovenop huevos rancheros (ze zijn vooral populair in de Latijns- en Midden-Amerikaanse keuken), of wanneer je er een nodig hebt in het gerecht en als garnering (denk aan chili).

Je kunt hun vlam verder temmen door er een in dunne plakjes te snijden en een uur lang in koud water te laten weken – ze zullen zo zoet zijn dat je ze praktisch als een salade kunt eten. (Oké, misschien is dat een beetje dramatisch, maar de smaak zal dramatisch verzachten en je kunt er waarschijnlijk nog veel meer van eten.)

Zoete Uien

Omdat ze minder zwavel en meer water bevatten dan geel, rood en wit, zijn ze mild, knapperig en goed om rauw te eten, in uienringen te bakken en te vullen zoals je een champignon of tomaat zou doen. Gedefinieerd door de specifieke regio waar ze worden verbouwd – bijvoorbeeld Walla Wallas in Washington, Vidalias in Georgia en Mauis in Hawaï – zijn ze vaak alleen in het seizoen verkrijgbaar.

Sjalotten

Gebruik deze overal waar u een bewaarui zou gebruiken. Ze hebben een ui-achtige smaak zonder te agressief te zijn en zijn geliefd vanwege hun veelzijdigheid. Ze zijn thuis fijngehakt en geroerd in een citroenvinaigrette, gehalveerd en geroosterd naast een kip, in zijn geheel gebeitst, zoals in het Vietnamese gerecht dua hanh, of gebakken in dunne plakjes voor een knapperige topper voor laksa, korma en gado gado. FWIW, we beschouwen één bol als één sjalot, zelfs als deze twee lobben bevat.